Fugaku Japon yapımı, “dünyanın en hızlı bilgisayarı” konumunu korudu. Saniyede 440 trilyondan fazla işlem gerçekleştiren süper bilgisayar, en yakın rakibini üç kez geride bıraktı. Japonya’da üretilen süper bilgisayar “Fugaku”, saniyede 440 milyardan fazla işlem hızıyla bir kez daha TOP500 listesinde dünyanın en hızlı bilgisayarı seçildi.
Fugaku Kasım ayında rakiplerine göre yılda iki kez güncellenen dünyanın en hızlı süper bilgisayar seçimi TOP500’de Japon birinciliği kaybetmedi. En İyi Performans LinPack (HPL) hız göstergesinden derlenen listede, saniyede 440 milyardan fazla işlem hızına ulaştı. 442.010 teraflop hızıyla, en yakın rakibi ABD’deki Zirvesi’ne göre daha hızlı işleme ve üç kat daha fazla hesaplama ile liderliğini korudu Fugaku,
7,6 milyondan fazla desteklenen çekirdeğe sahiptir.
kaydettiği verilerle bir kez daha dünyanın en hızlı süper bilgisayarı oldu. Elektronik devi Fujitsu’nun sponsor olduğu süper bilgisayarı, Kobe Şehrindeki Rikagaku Araştırma Enstitüsü’nde (RIKEN) çalışıyor. RIKEN’in bilimsel direktörlerinden Matsuoka Satoshi, Fugaku’nun gelişmiş yeteneklerini bir kez daha ortaya koyduğunu ve amacının süper bilgisayarı karbonsuzlaştırma faaliyetlerinde kullanmak olduğunu bildirdi. Japonca’da “bol zirve” anlamına gelir.
Kobe’de ki Riken fabrikasında Fujitsu Ltd. Japon süper bilgisayarı A.S. endüstriyel ve askeri teknoloji geliştirmede kullanılan güçlü simülasyonların yanı sıra bilimsel araştırmalarda önemli bir rol oynar. Korona virüs mücadelede de kullanılan süper bilgisayar, COVID19 gibi toplumsal sorunların aşılmasında vazgeçilmez. O sırada Riken’in araştırmacılarından Satoshi Matsuoka, yaptığı açıklamada Fugaku’nun
sosyal sorunların çözümüne yardımcı olacağını söyledi. Korona virüsle mücadele gibi sorunlar.
En hızlı bilgisayar Japon Fugaku, ABD’li rakibini ezdi
ABD’den 4, Çin’den 2 rakibini geçti Bu hızla TOP500’de tahtını koruyan Fugaku’yu, 2’nci sırada saniyede 148,600 teraflop hızla ABD’den Summit, 3. sırada saniyede 94,640 teraflop hızla yine ABD’den Sierra takip etti. Çin’den Sunway TaihuLight saniyede 93,014 teraflop hızla 44’üncü, ABD’den Selene saniyede 63,460 teraflop hızla 5’inci, Çin’den Tianhe-2A saniyede 61,444 teraflop hızla 6’ncı oldu.
Listenin 7’ncisi saniyede 44,120 teraflop hızla Almanya’dan JUWELS Booster Module, 8.’si ise saniyede 35,450 teraflop hızla İtalya’dan HPC5 oldu. ABD’den saniyede 23,516 teraflop hızla Frontera 9. olurken Suudi Arabistan’dan saniyede 22,400 teraflop hızla Dammam-7 listede 10’uncu sırada yer buldu.